|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Jak nejlépe využít koboty ve výrobě?

2023/ 04.05.
Výrobní sektor těží z oblasti robotiky a zejména z používání kobotů v továrních aplikacích. Mnoho firem však pouze investuje do kobotů a doufá v automatickou návratnost investic s často smíšenými výsledky.

Jak konstatují analytici firmy Accenture, výrobci by měli především pečlivě vyhodnotit, kde budou mít koboty největší dopad na provoz a podle toho vybrat oblasti. Takže co by měly firmy zvážit, než učiní tyto investice?

Koboty jsou navrženy, aby umožňovaly bezpečnou spolupráci mezi člověkem a robotem, a stejně jako tradiční průmyslové roboty se skládají z mechanického ramene, které lze naprogramovat k provádění úkolů, jako je manipulace s materiálem, montáž, procesní úkoly, kontrola kvality či balení.

Mnoho firem investuje do kobotů bez komplexního plánu a stejně jako u jakékoli jiné inteligentní technologie je důležité myslet na to, jak mohou co nejlépe prospět provozu. I když jde o vysoce všestranná zařízení, mají i přísné specifikace a omezení, které je třeba pochopit a respektovat. Klíčem k úspěchu je pečlivě analyzovat provoz – výhod, které koboty nabízejí, lze dosáhnout především jejich nasazením tam, kde budou mít největší dopad.

Zatímco tradiční roboty mohou pracovat pouze na úrovních 0–2 ze čtyř stupňů definované spolupráce robotů a lidí (0 je oplocená robotická buňka, 1. stupeň je koexistence, kdy mají oddělené pracovní prostory, ale bez fyzických bariér, stupeň 2 je synchronizace, kdy strany sdílejí společný pracovní prostor; akce jsou však časově odděleny), koboty otevírají nové příležitosti ve výrobě malých objemů nebo složitých produktů na stupních 3 a 4. Úroveň 3 předpokládá sdílený pracovní prostor s lidmi, a v úrovni 4 už robot a člověk pracují na stejném dílu současně. Takže pro kolaborativní aplikace lze uvažovat pro širší soubor případů použití a větší skupině uživatelů. Tato všestrannost činí z kobotů lepší kandidáty pro automatizaci výroby v případě malých a středních firem než tradiční roboty, ale nemusí to vždy platit stoprocentně.

Existují také některá kritéria pro případy, kdy by koboty používány být neměly, např. pokud nejsou žádné příležitosti pro interakce s lidmi, když je potřeba manipulovat s těžkými předměty nad 20 kg, požadovaný dosah je větší než 1 m a pro operace s vysokou propustností, kde jsou vhodnější specializovaná řešení.

Kamil Pittner Foto: Bosch Rexroth

Robotic journal