|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Jedno rameno, šest os, tisíc možností

2023/ 04.05.
V druhé polovině letošního roku uvede německá firma Fruitcore Robotics na trh nového „všestranného“ digitálního robota HORST1000 s nosností až 8 kg. Nabízí metrový dosah, opakovatelnost ± 0,05 mm a krátké doby cyklů.

Zcela nově vyvinutý robotický kinematický systém HORST1000 zahrnuje všechny poznatky získané z průmyslové praxe v posledních letech, kdy byl patentovaný koncept optimalizován pomocí algoritmu strojového učení, což vedlo k výraznému zvýšení výkonu.

Zlepšení na základě inovací

Výrobce uvádí, že kompaktní půdorys a výkonnostní parametry nového robota umožňují širokou škálu dalších aplikací a lépe vyhovují rostoucímu trhu průmyslových procesů. Byly výrazně vylepšeny klíčové výkonové funkce, jako je užitečné zatížení, dosah i pracovní prostor, který se ve srovnání s předchozím typem zvětšil o 40 %. Od základny se HORST1000 může posunout přibližně o 230 mm dále než jeho předchůdce, což odpovídá o 43 % delší lineární dráze a s dosahem 1018 mm může lépe vstupovat do strojů. Vyšší hodnoty zrychlení jednotlivých os v oblasti jmenovitého zatížení zajišťují kratší doby cyklů – v klasickém procesu Pick & Place až o pětinu.

Kompletní systém digitálního zařízení HORST1000 tvoří 6osé průmyslové robotické rameno, rozváděč horstControl, ovládací panel a aktualizovatelný operační software horstFX basic. Robot je velmi snadno programovatelný, nabízí maximální produktivitu a všechny možnosti při vývoji a rozšiřování chytré továrny.

Optimalizován pro spolupráci

Novinka je ideální pro zakládání a vykládání obráběcích strojů, zejména soustruhy a frézky. Může dosáhnout hluboko do strojů, vysoká nosnost 8 kg umožňuje i použití těžkých nástrojů a komplexních víceuchopovacích systémů. Všechny komponenty, jako chapadla, CNC a bezpečnostní systémy, jsou ovládány prostřednictvím grafického uživatelského rozhraní horstFX (kam lze např. i integrovat obráběcí stroj jako 3D model) a centrálně propojeny s platformou horstCosmos IIoT.

Kromě připojení k platformě IIoT jsou robotická ramena Fruitcore Robotics standardně dodávána s USB modemem se SIM kartou, což firmám nabízí možnost připojit se k systému robota online, aniž by jej musely integrovat do své podnikové sítě. Mohou si vytvořit připojení k internetu podle potřeby a pomocí platformy zobrazit svůj robotický park na řídicích panelech, včetně procesních dat, což umožňuje optimalizaci procesů. Navíc se zvyšuje dostupnost díky možnosti prediktivní údržby.

Josef Vališka Foto: Fruitcore Robotics

Všechny komponenty jsou ovládány prostřednictvím grafického uživatelského rozhraní.
Nový robotický kinematický systém HORST1000 zahrnuje všechny poznatky získané z průmyslové praxe.
Nový robotický kinematický systém HORST1000 zahrnuje všechny poznatky získané z průmyslové praxe.
Příjemné uživatelské rozhraní umožňuje dokonalé ovládání i konfiguraci robota.
Robotic journal