|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Kobot na svém místě – kdekoli

2023/ 04.05.
Stejně jako většina firem po celém světě se i japonský výrobce logistického vybavení a systémů Okura Kogyo potýká s nedostatkem pracovních sil a hledá možnosti, jak optimalizovat své zdroje a zvýšit produktivitu a efektivitu.

Výrobní program společnosti Okura Kogyo zahrnuje návrh a výrobu dopravníků, dopravních systémů a jejich komponent, a logickým řešením byla automatizace některých úseků výrobní linky. Firma zvolila řešení s využitím kolaborativního robota provádějícího manipulaci s obrobky, což jsou v daném případě válečky, které jsou klíčovou součástí dopravníků.

Dosud pracovníci válečky nakládali a vykládali z linky do vozíku manuálně, přičemž ruční proces vyžadoval velkou opatrnost, aby nedošlo k poškození obrobku. Nyní jsou díky kombinací chapadla OnRobot VGC10 a kobota Omron procesy vkládání a vyjímání obrobků plně automatizovány, takže zaměstnanci už nemusejí být hodiny u stroje a vykonávat namáhavou práci, ale mohou se zaměřit na úkoly s vyšší hodnotou.

Válcový tvar dopravníkových komponent, s nimiž výrobní linka pracuje, vyžadoval chapadlo uzpůsobené tomuto úkolu. Elektrické chapadlo VGC10 má přizpůsobené uchycení se čtyřmi přísavkami umožňujícími spolehlivě manipulovat i s nepravidelnými tvary, je naprogramováno pro manipulaci se dvěma válečky najednou, aby odpovídalo výrobnímu cyklu. Uchopovací rozsah se přizpůsobuje různým délkám obrobků na měnící se šířce vodicích drah výrobní linky. Kamera umístěná na ramenu robota hlídá případné překážky. Systém nevyžaduje kompresor či přívod stlačeného vzduchu. Díky neomezenému přizpůsobení pro různé potřeby je kompaktní a lehké chapadlo ideální pro stísněné prostory a umožňuje zvedat malé předměty se zvláštními tvary a také ve spojení s menším robotickým ramenem i těžké předměty.

Řešení navíc vyžadovalo možnost umístění na různých místech továrny, tzn., že kolaborativní systém musel být snadno přepravovatelný. Kolaborativní aplikace je proto nainstalována na mobilním kontejneru, který lze kdykoli přesunout a zapojit. Nevyžaduje velký prostor a je schopna bezpečně pracovat po boku zaměstnanců bez ochranné bariéry.

Nastavení systému bylo poměrně rychlé, kompletní nasazení trvalo jen 3 dny a kolaborativní aplikace pomohla Okura Kogyo dosáhnout ROI 11 % při zachování bezpečnosti práce a vysoké kvality výstupu.

Petr Sedlický Foto: Okura Kogyo

Kolaborativní aplikace pomohla firmě dosáhnout 11% návratnost investic.
Kombinací chapadla OnRobot a kobota Omron bylo docíleno automatizovaného procesu vkládání a vyjímání obrobků.
Kombinací chapadla OnRobot a kobota Omron bylo docíleno automatizovaného procesu vkládání a vyjímání obrobků.
Klíčovým faktorem byla volba optimálních uchopovacích přísavek k manipulaci dvou válečků najednou.
Díky mobilnímu kontejneru může být kolaborativní aplikace přesunuta k dalšímu pracovišti dle potřeby.
Robotic journal