|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Kontrola kvality za pomoci kobota

2023/ 04.05.
Německá rodinná firma FMO Surface,, která se specializuje na konečnou úpravu plastů pro zákazníky z různých průmyslových odvětví, zapojila do svého provozu při kontrole kvality kobota.

Každý rok před instalací do řídicích jednotek označuje firma laserem osmimístnými kódy datové matice (DMC) na 7 milionech plastových konektorů sběrnic. Protože pomocí DMC je označeno více komponent, které jsou na sobě závislé, má spolehlivost rozhodující význam pro sledovatelnost celého modulu. Čitelnost a úplnost kódů Data Matrix vyžaduje zvláštní pozornost v oblasti kontroly kvality. Tu dříve prováděli zaměstnanci ručně pomocí skeneru, což byl časově náročný proces.

Při kontrole úplnosti bylo nutno naskenovat každý díl samostatně, přičemž pracovník musel součástky vyjmout ze zásobníku a následně je zase správně vrátit. Pro monotónní, ale důležité úkoly, jako je kontrola DMC, je však stále obtížnější získat lidské zaměstnance, takže firma začala automatizovat různé související procesy. Tak našlo uplatnění nové kolaborativní robotické rameno LBR iisy firmy Kuka v oblasti kontroly kvality sběrnicových konektorů.

Nyní kódy datové matice (DMC) kontroluje kobot vybavený dvěma kamerami Keyence. Tento monotónní úkol provádí mnohem rychleji a přesněji než člověk. Každý zásobník, který se zasouvá pod robota, obsahuje 200 plastových dílů, přičemž jedna kamera provádí kontrolu kvality s přidruženým softwarem, zatímco druhá vyhodnocuje úplnost kódů. Pokud robot zjistí problém s kódem, zastaví se a upozorní na příslušný konektor sběrnice, lidský kolega pak vadný díl vymění, robot plato s díly opět zkontroluje a v případě, že už je vše v pořádku, jej uvolní.

Použitím robotické aplikace firma ušetří obrovské množství času, protože už není nutné skenovat každý díl samostatně, a pokud kobot ohlásí chybu, není potřeba otevírat klec nebo zastavovat celý systém, vadnou součást obsluha jednoduše vymění.

LBR iisy běží na novém operačním systému iiQKA.OS, který usnadňuje instalaci, konfiguraci i programování, takže kobot je nejen v provozu během několika minut, ale dokáže se stejně rychle přizpůsobit novým změnám, což je výhoda zejména pro firmy, které nemají specializované inženýry pro tuto činnost. Pomocí systému smartPAD pro a ovladače mikrorobotů KR C5 mohou kobota nastavovat i trénovat zaměstnanci, kteří nemají zkušenostmi s programováním robotů.

Citlivé kloubové snímače ve všech osách kobota umožňují bezpečnou spolupráci s lidmi.

Petr Kostolník Foto: Kuka

Nastavení kobota ke kontrole kvality a úplnosti kódů datové matice je velmi jednoduché.
Nastavení kobota ke kontrole kvality a úplnosti kódů datové matice je velmi jednoduché.
Kobotické rameno LBR iisy je prvním robotem Kuka, který využívá nový firemní operační systém iiQKA.OS.
Robotic journal