|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Manipulátor s titěrnými předměty našel inspiraci u slona

2023/ 04.05.
Robotický uchopovač vytvořený jihokorejskými výzkumníky dokáže sevřít a uchopit objekty různých tvarů i velikostí. Inspiraci pro všestranné chapadlo poskytly flexibilní „prsty“ na špičce sloního chobotu.

Sloní chobot je už řadu let zdrojem inspirace v robotice, kde vznikly na jeho principech aplikace v operacích typu Pick & Place, a nejnovější chapadlo z vývoje Korejského institutu strojů a materiálů (KIMM) se zdá být zatím jedním z nejschopnějších.

Zařízení navržené jako „první robotická ruka napodobující sloní chobot“ kombinuje schopnosti chapadla drápového typu s přísavným. To mu umožňuje uchopit a svírat předměty pomocí měkkých struktur na špičce. Drápovité uchopení ve spojení se sacími schopnostmi jsou ideální k uchopení, držení a zvedání předmětů různého tvaru a velikosti.

Dráty poháněné pneumatickým válcem jsou vedeny přes střed měkké struktury a při aktivaci mění tvar chapadla, což umožňuje, aby se jeho drápy částečně složily do sebe, sevřely a uchopily předměty, zatímco mikroskopické kanálky vytvářejí vakuové těsnění pro zvýšení uchopovací síly.

Funguje bez potřeby komplikovaných senzorů nebo ovládacích prvků.

Po kontaktu měkkého úchopného zařízení s podložkou a následném vytvoření podtlaku při provádění svíracího pohybu může chapadlo uchopit předměty stejně jako lidskými prsty. Tímto způsobem lze snadno uchopit i velmi tenké předměty, např. jehly.

Jedna z hlavních výhod systému je, že funguje bez potřeby komplikovaných senzorů nebo ovládacích prvků. Měkké chapadlo nepředstavuje riziko zranění, i když operuje kolem lidí. Budoucí předpokládané aplikace této technologie tak zahrnují jak montážní roboty na výrobních linkách, tak servisní roboty v domácnosti.

Michal Busta Foto: KIMM

Inspiraci pro chapadlo poskytly flexibilní „prsty“ na špičce sloního chobotu.
Inspiraci pro chapadlo poskytly flexibilní „prsty“ na špičce sloního chobotu.
Po kontaktu měkkých „prstů“ s podložkou a následným podtlakem může chapadlo uchopit i velmi tenké předměty.
Drápovité uchopení ve spojení se sacími schopnostmi jsou ideální k uchopení i zvedání předmětů různého tvaru a velikosti.
Robotic journal