|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Pneumatické inteligentní chapadlo nové generace

2023/ 04.05.
Italská společnost Camozzi představila na konferenci Embedded Word v březnu pneumatické inteligentní chapadlo vyvíjené v rámci evropského projektu zaměřeného na produkty a technologie pro továrny budoucnosti.

Cílem je propojit chapadlo s kolaborativními roboty tím nejjednodušším způsobem – řešením Plug & Play pomocí nejběžnějších komunikačních protokolů. Toto řešení by zvýšilo produktivitu procesu a snížilo množství odpadu, zlepšilo bezpečnost obsluhy i podniku a zajistilo větší flexibilitu a znovupoužitelnost.

Integruje funkce ruky

Tento výzkumný projekt je realizován ve spolupráci s Italským technologickým institutem (IIT) v Janově a chapadlo bylo na veletrhu představeno v expozici společnosti Seco, s níž divize Camozzi Digital & Mechatronics úzce spolupracuje, a která také nabízí proprietární komplexní softwarovou sadu pro analýzu IoT – AI s názvem CLEA.

Sada umožňuje uživatelům shromažďovat data z jejich zařízení v terénu v reálném čase. Tato data pak inteligentní chapadlo připojené na rameno spolupracujícího robota načítá prostřednictvím rozhraní CLEA Smart HMI, které monitoruje jeho stav a získaná data zpracovává pomocí modulů AI.​ Vizualizace dat probíhá jak lokálně (na HMI integrovaném do strojního zařízení pro obsluhu), tak prostřednictvím cloudu v řídicí místnosti, která umožňuje řízení celé továrny.

Chytré chapadlo integruje inovativní technologický koncept s funkcemi ruky a kombinuje flexibilitu, efektivitu, ergonomii a inteligenci v jednom zařízení. Je vybaveno vestavěným senzorovým systémem schopným sbírat informace o uchopované součásti i okolním prostředí, zpracovávat je a na základě situace realizovat vhodné reakce. Dokáže vnímat předměty, analyzovat a odhadovat jejich váhu, velikost i vzdálenost.

Využívá pět smyslů

Vidí – chapadlo je schopno detekovat obrobek, který se má uchopit i přibližující se objekty.

Komunikuje – pro přenos informací využívá fieldbusovou a NFC komunikaci i vizuální komunikace (LED).

Analyzuje – vyhodnocuje a přizpůsobuje řízení síly, ovládání polohy i regulaci rychlosti, umožňuje analýzu získaných provozních dat pro prediktivní údržbu a nabízí programovatelná gesta.

Vnímá – disponuje systémem měření hmotnosti, velikosti obrobku a protiskluzovou funkcí, která zabraňuje uvolnění uchopeného objektu.

Spojuje – umožňuje mechanické i elektrické připojení pro kolaborativní i průmyslové Plug & Play roboty.

Jan Přikryl Foto: Camozzi

Dokáže vnímat předměty, analyzovat a odhadovat jejich váhu, velikost i vzdálenost.
Chytré chapadlo je vybaveno senzorovým systémem schopným sbírat informace o uchopované součásti i okolním prostředí.
Chytré chapadlo je vybaveno senzorovým systémem schopným sbírat informace o uchopované součásti i okolním prostředí.
Technologický koncept s funkcemi ruky kombinuje flexibilitu, efektivitu, ergonomii a inteligenci v jednom zařízení.
S kolaborativním robotem je chapadlo propojeno řešením Plug & Play pomocí nejběžnějších komunikačních protokolů.
Novinka využívá 5 smyslů: vidí, komunikuje, analyzuje, vnímá a spojuje.
Robotic journal