|Aktuality|Zajímavosti|Menu

První paralelní robot s řízením síly

2023/ 04.05.
Kalifornská společnost Flexiv Robotics připravuje na trh od 3. čtvrtletí letošního roku pozoruhodnou novinku v podobě adaptivního paralelního robota Moonlight – prvního na světě s řízením síly.

Novinka je kombinací úspěšné řady robotických ramen Rizon s osvědčeným designem paralelních robotů. Vývoj probíhal na základě zákaznických požadavků po výkonných a nákladově efektivních robotických řešeních pro určité aplikace, která by kombinovala vysoce přesné řízení síly s přizpůsobivostí.

Robot Moonlight je schopen provádět úkoly obvykle vyhrazené pro robotická ramena při zachování obratnosti a rychlosti paralelního robota. Podle výrobce má být ideální pro aplikace, které vyžadují přesné řízení pohybu a síly, jako je šroubování, ultra přesné nakládání a leštění.

Díky integraci umělé inteligence (AI) a inovativní technologie řízení síly dokáže Moonlight měřit sílu až do 0,1 N velmi přesně. To mu umožňuje manipulovat i s jemnými předměty, například při aplikacích, jako je leštění a broušení nerovných povrchů, přičemž na výstupu je zaručena vysoká kvalita a prakticky eliminováno poškození obrobku. Robot je díky špičkové opakovatelnosti a přesnosti, možnosti instalace v jakémkoli úhlu a pokročilé AI vhodný pro jakoukoli aplikaci vyžadující flexibilitu, spolehlivost a přizpůsobivost. A díky vyšší rychlosti a větší přesnosti zvyšuje efektivitu výroby při zachování víceúčelové kapacity.

Petr Kostolník Foto: Flexiv Robotics

Svým operátorům poskytuje paralelní robot skutečnou provozní všestrannost.
Robotic journal