|Aktuality|Zajímavosti|Menu

První svého druhu

2023/ 04.05.
Humanoidní roboty jsme zvyklí vídat zejména v prezentacích úspěchů špičkových hi-tech pracovišť, ale jednoho opravdu pozoruhodného vytvořili i strojní inženýři na kalifornské UCLA.

Robot navržený výzkumníky z Laboratoře robotiky a mechanismů na UCLA (University of California Los Angeles) a pojmenovaný ARTEMIS (Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability, tj. pokročilá robotická technologie pro zvýšenou mobilitu a zlepšenou stabilitu), by měl v červenci cestovat do francouzského Bordeaux, kde se zúčastní mezinárodní fotbalové soutěže RoboCup 2023.

Univerzální humanoidní robot se zvláštním zaměřením na dvounohý pohyb na nerovném terénu (jak jej koncipovali a charakterizují jeho tvůrci) je vysoký 1,42 m, váží 38,5 kg a dokáže chodit po nestabilním povrchu, běhat, skákat a je schopen zůstat stabilní i při silném strkání nebo jiném narážení.

Při laboratorních testech mu naměřili rychlost chůze 2,1 m/s, což z něj podle nich činí nejrychleji chodícího humanoidního robota na světě. Jeho akční členy (zařízení generující pohyb z energie) byly navrženy tak, aby se chovaly jako biologické svaly, tj. jsou pružné a ovládané silou, na rozdíl od pevných, polohově řízených aktuátorů, které má většina robotů.

„To je klíč k jeho vynikající rovnováze při chůzi po nerovném terénu a jeho schopnosti běžet, tj. zvedat obě nohy ze země při pohybu,“ řekl Dennis Hong, profesor mechanického inženýrství na UCLA. Schopnost robota reagovat a přizpůsobit se tomu, co cítí, vychází ze systému senzorů a aktuátorů – na každé noze má snímače síly, které pomáhají stroji udržet rovnováhu při pohybu a v hlavě má speciální orientační jednotku a kamery pro vnímání okolí. Aktuátory jsou poháněny elektricky, takže humanoid produkuje méně hluku a funguje efektivněji.

Pro přípravu robota na RoboCup ho výzkumníci testovali na pravidelných procházkách po kampusu UCLA, nyní budou naplno zkoušet jeho běžecké a fotbalové dovednosti, vyhodnocovat, jak zvládne překonat nerovný terén a schody, či jeho schopnost padat, vstávat a nosit předměty.

Matthew Chin, UCLA

Foto: UCLA

Snímače síly pomáhají stroji udržet rovnováhu při pohybu.
Robotic journal