|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Rameno Omron disponuje nosností 20 kg

2023/ 04.05.
Investicí do firmy Techman Robot získala společnost Omron v tchajwanském výrobci kolaborativních robotických ramen v závěru roku 2021 zhruba desetinový podíl. Nyní prezentuje výsledky této spolupráce.

V lednu letošního roku firma uvedla na trh nový model kobota Omron TM20 s dosahem 1300 mm, užitečným zatížením 20 kg a maximální rychlosti 1,3 m/s. Jde o přírůstek do řady kobotů Omron TM, který obsahuje nyní šest kolaborativních ramen s maximální nosností v rozmezí od 6 kg do 20 kg.

Novinka je navržena tak, aby bezproblémově spolupracovala s dalšími produkty značky, jako jsou senzory, řídicí jednotky a software, a aby tak poskytovala průmyslovým uživatelům komplexní řešení automatizace. Robot je programovatelný metodou click-and-drag v software TMflow.

Model TM20 je podle výrobce vhodný pro různé aplikace, zejména však pro paletizaci. Díky dlouhému dosahu a nejtěžšímu užitečnému zatížení významně rozšiřuje možnosti rodiny kobotů, většinu paletizačních operací zvládne v rámci svého pracovního prostoru. Navíc osvobozuje operátory od úkolů, které zahrnují těžké zvedání, a bezpečně pracuje po boku s lidmi.

Jednou z klíčových vlastností nového kobota je jeho lehká konstrukce s hmotností pouhých 33 kg. To usnadňuje integraci s mobilními roboty a poskytuje větší flexibilitu i efektivitu v průmyslovém prostředí. Stejně jako zbytek řady může být i TM20 nasazen na autonomního mobilního robota jako mobilní manipulátor. Je také vybaven speciálními kryty kloubů, které ho chrání před řeznými kapalinami a jinými nebezpečnými materiály, díky čemuž je vhodný pro použití v aplikacích pro obsluhu strojů.

Petr Kostolník Foto: Omron

Speciální kryty kloubů chrání součástí ramena před řeznými emulzemi při obsluze strojů.
Nejnovější model TM20 je nejvýkonnějším zástupcem své řady.
Nejnovější model TM20 je nejvýkonnějším zástupcem své řady.
Zobrazení klíčových průmyslových aplikací, kde nacházejí roboty Omron TM uplatnění.
Podle výrobce je novinka nejvíce vhodná pro aplikace paletizace.
Kamerové systémy mohou být umístěny přímo na ramenu robota.
Robotic journal