|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Revoluční uchopování

2023/ 04.05.
Nový robotický Grav Gripper z vývojové dílny Flexiv Robotics dokáže uchopit prakticky jakýkoli předmět.

Výrobce novinku charakterizuje jako zástupce zcela nové generace robotických chapadel, která byla vytvořena za účelem snížení frekvence výměn nástrojů na konci ramene.

Původně byl Grav Gripper navržen pouze pro použití s adaptivními roboty řady Rizon, ale testování se zákazníky ukázalo, že existuje větší poptávka po takovémto chapadlu. A protože všechny adaptivní roboty Flexiv používají univerzální koncovou zásuvku, stačily jen minimální úpravy, aby byl nový chapač kompatibilní se standardními kolaborativními roboty.

Chapadlo využívá impaktní a přilehlé uchopovací techniky pro maximální flexibilitu manipulace, což mu umožňuje zvedat předměty, které jsou zvláštně tvarované nebo mají nerovnoměrnou povrchovou strukturu. Díky schopnosti průmyslového řízení síly, která umožňuje prstům chapadla snímat odporovou sílu v subgramové oblasti a speciálnímu adhezivnímu materiálu napodobujícímu polštářky gekonů, dokáže Grav Gripper zvednout jakýkoli předmět, který se mu vejde do sevření.

Díky svým pozoruhodným schopnostem dokáže citlivě, ale bezpečně a spolehlivě zvedat předměty pro jiné uchopovače problematické. Má být ideální např. pro vkládání mikrosoučástek, přenášení jemných předmětů nebo také obsluhovat stroje.

Foto: Flexiv

Robotic journal