|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Technology Days představily robotiku v praxi

2023/ 07.06
Pardubice už nejsou jen město proslulé v historii výrobou slavného perníku, ale v moderní době i průmyslové centrum a domov řady technologických firem, ať už v oblasti elektroniky a elektrotechniky, či aktuálně i špičkové robotiky, kterou zde reprezentuje české zastoupení firmy Stäubli.

A právě ta je organizátorem technologického veletrhu, který už potřetí nabídne pohled na budoucnost robotického průmyslu. Ve výstavním centru Ideon proběhly od 6. do 8. června Technology Days, na kterých si návštěvníci mohli prohlédnout robotické buňky, vyzkoušet virtuální realitu simulující robotické procesy, ale také navštívit přednášky zaměřené na témata, jako je umělá inteligence, český průmysl nebo modernizace technologií.

Díky svému záběru si Technologické dny užili jak odborníci věnující se tématu robotiky a automatizace, tak i studenti z této oblasti a veřejnost se zájmem o inovace a průmysl 4.0.

Jak uvedl ředitel Stäubli Robotics Michal Šára, velmi zajímavým exponátem byl High Dynamic Precision robot, který zajišťuje bezkonkurenční přesnost robotického laserového řezání. Za pozornost stojí i demonstrační robotická buňka Stericlean+ HE TX2-60, která funguje v izolovaném prostředí – tzv. izolátoru, má plně hygienickou konstrukci a manipulace s materiálem probíhá ve sterilních podmínkách, takže je ideální např. pro farmacii.


K vidění byl také atraktivní příklad kooperace čtyřosého a šestiosého robota v aplikaci pro potravinářství, kdy robot TX2-60 zajišťoval procesy řezání při porcování masných a sýrových výrobků, zatímco primární balení prováděl superrychlý robot TS2-60 SCARA. Tyto roboty představují skutečnou inovaci pro potravinářský průmysl, kde jsou vysoký výkon, flexibilita a bezpečnost vždy na prvním místě.

Na místě byla k vyzkoušení také virtuální realita, která slouží k přiblížení robotických aplikací a souvisejících procesů – s její pomocí lze simulovat i ty nejsložitější robotické procesy. Komu byla málo virtuální realita, ten se mohl utkat v závodě na autodráze proti žlutému robotu.

Technology Days však nejsou zaměřeny pouze na roboty, ale poskytují ucelený pohled na související témata díky účasti 14 partnerských společností i dalších divizí společnosti Stäubli – Electrical Connectors a Fluid Connectors. V minulosti akce přilákala téměř 1000 návštěvníků, primárně odborníků z různých výrobních podniků z celé České republiky, otevřená byla i pro studenty a laickou veřejnost se zájmem o moderní technologie.


Velmi zajímavý byl i přednáškový program, který blíže představila Iryna Zelenska z marketingu Stäubli robotů: „Na první den se nám podařilo získat exkluzivní řečníky. Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank měl přednášku na téma Investiční potenciál českého průmyslu v době vysoké inflace a Jan Platoš, děkan VŠB

Robotic journal