|Aktuality|Zajímavosti|Menu

USA ustavily nový rekord v robotizaci

2023/ 04.05.
Severoamerický trh robotiky vytvořil v loňském roce v USA historické rekordy jak v počtu prodaných robotů, tak v jejich hodnotě.

Podle zprávy americké Asociace pro pokročilou automatizaci (A3) si severoamerické společnosti loni objednaly 44 196 robotů v hodnotě 2,38 mld. dolarů, což představuje nárůst o 11 %, resp. 18 % oproti roku 2021, kdy byl předchozí rekord.

Tyto rekordní výsledky jsou připisovány oživení prodeje automobilkám, které chtějí zvýšit výrobu elektrických vozidel. Více než polovina tržeb pocházela z automobilového průmyslu, který si objednal 23 807 robotů, oproti 16 752 v roce 2021. A přestože se objednávky z neautomobilového průmyslu oproti předchozím třem letům zpomalily, stále se objevovaly unikátní aplikace v takových odvětvích, jako jsou potravinářské služby (roboty vařící a podávající jídlo v restauracích), stavebnictví (roboty schopné dodávat suché zdivo) či zemědělství (roboty pro sklizeň a sběr úrody).

Jen během prvních devíti měsíců roku 2022 zakoupily severoamerické firmy 35 804 robotů, což je o čtvrtinu (24 %) více než ve stejném období předchozího roku. Ačkoli ve čtvrtém čtvrtletí se objednávky zpomalily a firmy si objednaly jen 8392 robotů, celkový počet za rok ze všech odvětví vedl ke zmíněnému 11% rekordu oproti roku 2021.

Jeff Burnstein, prezident A3, k tomu říká: „Ačkoli nedostatek pracovních sil a problémy s dodavatelským řetězcem ovlivňují téměř všechna průmyslová odvětví v Severní Americe, veřejný závazek výrobců automobilů přejít na elektrická vozidla uvedl do pohybu oživení objednávek robotů na tomto trhu.“

Firmy v každém odvětví považují automatizaci za nezbytnou pro jejich úspěch.

Automobilové OEM a dodavatelé komponent si uvědomují, že investice do robotů jsou zásadní pro vznik nejen elektromobilů, ale všech vozidel, protože soutěží o uspokojení poptávky zákazníků. Zatímco počty robotů prodaných neautomobilovým společnostem nejsou tak ohromující, jako tomu bylo v posledních několika letech, je jasné, že firmy v každém odvětví považují automatizaci za nezbytnou pro úspěch.

Petr Přikryl Zdroj: A3

Robotic journal