|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Vývoj standardů pro koncové efektory

2023/ 04.05.
ASTM International oznámila, že její výbor pro robotiku, automatizaci a autonomní systémy vyvíjí standard WK83863, založený na síle úchopu koncových efektorů robotů.

Americká společnost pro testování a materiály (American Society for Testing and Materials – ASTM), založená před 125 lety a působící od roku 2001 pod názvem ASTM International, sdružuje přes 30 000 špičkových technických expertů a obchodních profesionálů z více než 140 zemí, kteří vytvářejí testovací metody, specifikace, klasifikace, návody a postupy pro tvorbu technických norem, jež slouží široké škále průmyslových odvětví. Po celém světě funguje více než 12 000 norem ASTM, založených na principu dobrovolného konsenzu, které by se nyní měly rozšířit i o připravované standardy pro robotické uchopovače.

Navrhovaná norma je určena pro zkušební metodu, která hodnotí sílu úchopu koncového efektoru, aby bylo možné lépe určit jeho schopnosti, jako jsou limity velikosti užitečného zatížení a odolnost vůči tažným a tlačným silám během provozu.

Norma popisuje dva hlavní typy úchopů: sevření a zalomení. Pomocí jemného uchopení bude standard měřit, jak dobře koncový efektor provádí přesné uchopení. Výkon koncového efektoru se silovým uchopením se měří pomocí zavinovacího uchopení.

„Tyto standardy výkonu koncových efektorů typu uchopení budou užitečné pro výrobce těchto technologií, jako metody k charakterizaci jejich výkonu, což nakonec pomůže koncovým uživatelům i integrátorům sladit schopnosti s potřebami aplikací. Výzkumní pracovníci a vývojáři budou navíc těžit ze společné sady měřítek pro zlepšení návrhů koncových efektorů,“ řekl člen ASTM International Joe Falco.

Připravovaná norma pomůže lépe nastínit možnosti různých druhů koncových efektorů s různými konstrukcemi. Nastíněním jednotného rámce pro tato robotická chapadla a metriky výkonu mohou koncoví uživatelé i vývojáři lépe porozumět základním rysům technologie, se kterou pracují.

Tématu práce na standardech ASTM se bude věnovat také květnová konference na veletrhu Robotics Summit & Expo v Bostonu, který je zaměřen na vývoj komerční robotiky. Na konferenci představí Adam Norton, předseda výboru F45 pro robotiku, automatizaci a autonomní systémy ASTM International, přehled nedávných a nadcházejících aktivit výboru. Interaktivní diskuse má shromáždit zpětnou vazbu z odvětví ohledně doporučení pro budoucí vývoj standardů, aby byla zajištěna shoda s potřebami komunity, a to jak z pohledu vývojářů, tak uživatelů.

Kamil Pittner Foto: Robotiq

Příklad úspěšné standardizace: Kolaborativní robotické rameno UR s chapadlem Robotiq.
Příklad úspěšné standardizace: Kolaborativní robotické rameno UR s chapadlem Robotiq.
Robotic journal