|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Automatizace z Chrudimi

2023/ 20.06.
Na nedávném Veletrhu robotických příležitostí ve FANUCu nebo Technology Days 2023 u Stäubli se mohli návštěvníci setkat i s expozicí firmy T M T Chrudim, která má na kontě více než 6600 úspěšných projektů z oblasti komplexních systémů automatizace a robotizace výrobních linek.

Jedním z nich je i robotická paletizace kartonových krabic, kterou T M T Chrudim realizovala pro českou továrnu rodinné firmy Freudenberg Home and Cleaning Solutions zabývající se vybavením pro profesionální úklid pod značkou Vileda. Z jejího výrobního závodu poblíž městečka Lázně Bělohrad se vyváží do celého světa např. úklidový vozík Origo, na jehož vývoji se tamní závod intenzivně podílel, ale hlavní výrobní program představují mopy s pedálovými ždímači. 

Výrobní závod prošel během posledních let řadou změn, které kromě rozšíření výrobních kapacit zahrnovaly i významné zapojení automatizace. Poloautomatizované montážní linky byly doplněny o spojování plastových dílů ultrazvukem a tepelným nýtováním, další modernizace zahrnovala nasazování průmyslových i spolupracujících robotů. Pro výrobní linku mopů z netkané textilie vytvořila T M T Chrudim, která se již etablovala jako spolehlivý integrátor robotů, systém pro automatickou paletizaci krabic s hotovými výrobky.

Linka na výrobu mopů „EWC Turbo“ využívá válečkové dopravníky. Jde konkrétně o nakloněný dopravník krabic se stoperem na konci, nakládací válečkový dopravník palet a osazené válečky s dvouřetězkami.

Stěžejním prvkem systému je výkonný robot Fanuc M-710iC/70 osazený speciálním chapadlem, jehož základní rám je tvořen hliníkovými profily, deskami a ocelovými hraněnými díly s přísavkami na krabice, a pak prokladem s kleštěmi na odebírání palet, který stohuje krabice dle předepsaného rozložení na paletě. Na chapadle jsou umístěny přísavky, ejektory, pákový mechanismus pro odebírání a ukládání 20kg europalet a další elektro a pneumatické komponenty.

Krabice z výrobní linky jsou přisouvány do prostoru paletizace po válečkových dopravnících až ke stoperu, kde se rovnají po dvou. Obě pak přejedou na další poháněnou část dopravníku a na stoperu se připraví další dvojice. Tyto čtyři krabice přejedou na konec válečkového dopravníku, kde jsou odebrány robotem a uloženy na paletu. Balicí takt na výstupu z linky je 6 sekund na jednu 2,5kg krabici o rozměrech 295 x 295 x 490 mm.

Celé zařízení je umístěno v kryté hale s teplotou v rozmezí od 5 do 40 °C, což zajišťuje optimální provozní podmínky systému. Přesná a rychlá manipulace s krabicemi představuje pro výrobce efektivní automatizační řešení zásadní části výrobního procesu a tím ušetření náročné práce dosavadní lidské obsluhy.

Josef Vališka Foto: T M T Chrudim

Před vlastní realizací byl nutný počítačový návrh linky a vizualizace projektu.
Před vlastní realizací byl nutný počítačový návrh linky a vizualizace projektu.
Stěžejním prvkem systému je výkonný robot Fanuc M-710iC/70 se speciálním chapadlem.
Chapadlo pomocí přísavek odebere krabice z dopravníku a ukládá je na paletu.
Poté si speciální chapadlo připraví další paletu.
Robotic journal