|Aktuality|Zajímavosti|Menu

CRANE bez vnějších pohyblivých částí

2023/ 20.06.
Agentura DARPA vybrala firmu Aurora Flight Sciences, aby zahájila fázi podrobného návrhu programu CRANE – řízení revolučních letadel s novými efektory.

Projekt CRANE (Control of Revolutionary Aircraft with Novel Effectors) je zaměřen na experimentální letadlo bez posádky, které nemá tradiční pohyblivé ovládací plochy pro řízení za letu. Výsledkem má být inovativní zkušební stroj využívající ke generování ovládacích sil technologii aktivního řízení toku (AFC), která nabízí řadu příležitostí ke zlepšení výkonu letadla. Patří mezi ně eliminace pohyblivých řídicích ploch, snížení odporu vzduchu, velký úhel náběhu, silnější křídla pro strukturální účinnost a zjednodušené systémy vysokého zdvihu.

Nastupující další fáze se zaměří na vývoj letového softwaru a řízení, který zahrnuje i přezkoumání návrhu demonstrátoru X-plane, jenž bude mít některé unikátní vlastnosti, včetně modulárních konfigurací křídel, umožňující mu létat bez tradičního pohyblivého řízení letu na vnější straně křídel a ocasu. Koncept využívá systém aktivního řízení toku k manévrování letadla pomocí explozí vysoce stlačeného vzduchu.

Foto: DARPA

Robotic journal