|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Dron zachraňuje srnčata

2023/ 20.06.
Špičkový dron DJI Mavic 3T s termokamerou, který pořídila českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) k výuce, najde uplatnění i při záchraně narozených srnčat při jarním sečení luk.

Mláďata srny rodí v květnu a v červnu. Ta potom ukrývají ve vysoké trávě, aby se chránila před predátory, než povyrostou. Právě tyto měsíce, kdy se seče jetel a vojtěška, jsou pro ně nejkritičtější. Geny mláďatům velí se před blížícím nebezpečím přikrčit k zemi a řidič zemědělského stroje nemá šanci je ve vzrostlém porostu vidět.

S bezpilotními leteckými prostředky pracují na VŠTE při výuce na Katedře dopravy a logistiky a Katedře stavebnictví při zpracování témat studentských prací či výzkumu. Nový dron DJI Mavic 3T byl navržen pro pomoc při inspekcích budov, vyhledávání úniků tepla, při hašení požárů a vyhledávání skrytých horkých míst nebo osob. Pro zvýšení přesnosti určování polohy je vybaven RTK stanicí, která umožňuje určit polohu s přesností na desítky centimetrů. Což je pro Spolek Stop sečení srnčat rozhodující. I když sám vlastní čtyři drony s termovizí, letos spolupracuje s VŠTE, která mu nabídla pomoc díky pokročilejší termovizi Mavic 3.

Loni spolek právě díky nasazení dronů s termokamerou při 150 výjezdech a více jak tisícovce nalétaných hodin pomohl zachránit na 400 srnčat.

Robotic journal