|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Dvě různé části stejného procesu

2023/ 20.06.
Při uvedení nového průmyslového kobota CR20A firmy Dobot Robotics na veletrhu Hannover Messe byla příležitost oslovit ke krátkému rozhovoru i marketingového ředitele firmy Petera Chena.

Typické koboty byly obvykle mnohem menších rozměrů, než současná zařízení, která jsou nyní bližší tradičním průmyslovým robotům. Mohou tyto koboty konkurovat průmyslovým verzím?

Koncoví uživatelé koboty opravdu oceňují, i když jsou to, pokud jde o historii automatizace, stále poměrně mladá zařízení ve srovnání s tradičními roboty, mají velký potenciál.

Myslím, že kobot a průmyslový robot jsou dvě různé části jednoho procesu – pokročilé automatizace. Uživatelé vidí benefity kobotů a nechtějí na vše používat konvenční těžké roboty, které jsou náročnější na programování a pro některé úkoly prostě nevhodné. Právě tady mohou zaujmout významnou pozici koboty, které jsou velmi bezpečné a také snadné na programování i nasazení.

Je na ně trh zralý a akceptují je firmy?

Uživatelé i výrobci reflektují trend. Koboty byly dříve vnímány jako pouhá pomocná síla, ale nyní jsou schopny výkonu, který umí ekonomicky zastoupit lidské zdroje. Věřím, že se postupně lehčí doplňková robotika může nahradit komplexnějšími roboty.

Musí se ale stát dostupnějšími, což už se děje. Ve větším měřítku ale často není doceněn jejich přínos z hlediska investic v dlouhodobějším horizontu. Stále je zde cítit určitá nedůvěra mezi živou silou a roboty. Zejména spolupracujícího robota bychom měli vnímat spíše jako nového „kolegu“ na pracovišti, ne jako rivala, co se týče uplatnění. Pořád budou ve hře lidé, kteří robota programují. Zavádění robotizace v menším objemu znamená seznámení se s technologií, přičemž moderní roboty je už jednodušší přeprogramovat, což je podstatné a výhodné při výrobě v menších objemech, kde se střídají různé produkty i dávky. Pokud mám srovnávat, je to vždy kompromis mezi sériovou výrobou a flexibilitou.

Využili jste při navrhování novinky CR20A zkušenosti z předchozích modelů?

Ano. Roboty série CR jsou dost odlišné od předchozích, udělali jsme řadu vylepšení a také zvýšili jejich výkonové parametry. Jde o zcela novou generaci, kde jsme využili nové technologie pro pohyb robota, uplatnili nový design, nové řízení, a rovněž jeho software je plně upgradován. Vyvinuli jsme i procesní softwarové balíčky pro paletizaci, svařování a další složité úkoly. S jejich využitím u nového robota CR20A mohou uživatelé rychle nasadit řešení pomocí několika jednoduchých kroků.

Díky nosnosti 20 kg mohou být zapojeny také v oblasti těžké montáže, manipulace, packagingu nebo paletizace, ale mohly by se uplatnit i v různých zákaznických úlohách.

Josef Vališka Foto: Petr Kostolník

„Dříve byly koboty vnímány jako pomocná síla, nyní jsou ale schopny výkonu, který umí ekonomicky zastoupit lidské zdroje,“ říká Peter Chen.
„Dříve byly koboty vnímány jako pomocná síla, nyní jsou ale schopny výkonu, který umí ekonomicky zastoupit lidské zdroje,“ říká Peter Chen.
Robotic journal