|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Flexibilní kruhové podavače FlexiBowl

2023/ 20.06.
Na Stäubli Technology Days měli návštěvníci v expozicích partnerských firem možnost vidět řadu zajímavých řešení s využitím robotů. Mezi nimi např. i unikátní kruhový třídicí systém FlexiBowl italského výrobce ARS, zastoupeného u nás firmou VSP Technology.

Vysoce všestranný systém je schopen zpracovat předměty libovolného tvaru z různého materiálu a povrchu. Zvládne i tvarově složité, křehké a dokonce i lepivé díly, s nimiž mají běžná řešení problémy. Je to dosaženo díky velkému výběru rotačních disků, které jsou k dispozici v různých barvách, strukturách a stupních přilnavosti povrchu.

Vibrační kruhový podavač dílů se systémem strojového vidění je kompatibilní prakticky se všemi běžnými roboty (Fanuc, Kuka, UR, Stäubli, Omron, Yaskawa, ABB, Aubo, Epson, Mitsubishi aj.), a nabízí řešení zásobování robotických pracovišť menšími díly. Může zastoupit hned několik jinak nutných samostatných dílčích systémů. Jeden FlexiBowl může zvládnout celé skupiny dílů o velikosti 1–250 mm a váze 1-250 gramů, pro každý díl lze dosáhnout optimálního oddělení. Díky nulové potřebě speciálních nástrojů, snadno ovladatelnému a intuitivnímu programování, umožňuje rychlou a vícenásobnou změnu produktu, což dovoluje časté úpravy výroby, které tak lze provést i několikrát za směnu.

Systém FlexiBowl je doplněn velkoobjemovými nerezovými předzásobníky, které jsou zvláště vhodné pro průběžné dávkování malých a středních dílů v široké škále aplikací. Jsou vhodné nejen pro náročné průmyslové prostředí, ale také pro použití v čistých provozech.

Volitelně může být se systémem FlexiBowl dodán i software PC Vision, který je kompatibilní s mnoha roboty, podporuje více kamer a nabízí velkou flexibilitu. Mezi jeho hlavní funkce patří identifikace dílů pomocí strojového vidění, porovnání vzoru a geometrie, dynamické řízení všech parametrů systému, ovládání předzásobníku, kalibrace robota a řízení komunikace robota a operace Pick & Place.

Jak to funguje?

Princip činnosti je velmi jednoduchý. Po spuštění lineárního vibračního předzásobníku se díly z něj sypou na povrch kruhové plošiny, kde jsou účinně oddělovány kombinací obousměrné rotace dosahované pohyby servomotoru a generátoru pulsů. Integrované podsvícení nebo horní osvětlení umožňuje přesnější zobrazování i následnou detekci dílů pomocí vision systému Cognex.

Jakmile jsou jednotlivé díly odděleny na povrchu desky ve správné orientaci, systém vidění je lokalizuje, rozpozná jejich tvar a odešle robotu souřadnice pro vyzvednutí. Komunikace s řídicí jednotkou robota a systémem vidění je zajištěna odesíláním jednoduchých příkazů prostřednictvím standardních komunikačních portů. Rychlost pulsu, zrychlení a frekvence lze snadno upravit s ohledem na tvar součástí pro dosažení optimálního výsledku. Rotující deska je méně náchylná k poškození dílů, takže FlexiBowl je schopen pracovat i s vysoce citlivými a křehkými objekty.

Nejmenší FlexiBowl 200 je určen pro díly 1–10 mm a hmotnosti do 20 g, větší typ 350 je ideální pro díly o rozměrech do 15 mm a hmotnosti do 40 g. FlexiBowl 500 je určen pro díly o velikosti 5–50 mm a max. hmotnosti 100 g. Typ 650 si poradí s díly do hmotnosti 170 g a velikosti 20–110 mm. Největším modelem je FlexiBowl 800, který zvládá díly o rozměrech 60–250 mm do hmotnosti 250 gramů.

V základní verzi je charakterizován jako je jediný systém s kruhovou sekvencí skládající se z podávání, separace a vybírání, přičemž všechny tyto operace se provádějí paralelně, aby se zabránilo zablokování, ale s využitím výhod z hlediska účinnosti. Podle výrobce je ideální pro extrémní přesnost vybírání dílů robotem, vyniká vysokou rychlostí zpracování až 90 dílů za minutu a zvládne simultánní práci s až šesti různými typy dílů. Systém lze naprogramovat i pro práci s více roboty.

Kromě vysokého výkonu a intuitivního ovládání patři mezi výhody systému FlexiBowl spolehlivá a jednoduchá konstrukce a nízké náklady na údržbu.

Petr Kostolník Foto: TMP archiv, ARS

FlexiBowl je charakterizován jako je jediný systém s kruhovou sekvencí skládající se z podávání, separace a vybírání.
FlexiBowl je charakterizován jako je jediný systém s kruhovou sekvencí skládající se z podávání, separace a vybírání.
Systém lze nakonfigurovat pro současné zpracování několika různých typů dílů, zvládne jich až 6 druhů zároveň.
Systém vidění i robot zpracovávají obraz současně, takže se zkracuje doba zpracování.
Robotic journal