|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Inovace z robotického vývoje značky Dobot

2023/ 20.06.
Čínský výrobce inteligentních robotů Dobot představil na jarním americkém veletrhu Automate Show v Detroitu kompletní řadu zcela nových kolaborativních robotů s označením CRA a také inteligentní kameru CRV500.

S rychlým rozšířením scénářů kolaborativních aplikací roste poptávka po vysoce výkonných zařízeních. Společnost Dobot na to zareagovala rozšířením svého portfolia uvedením nové řady CRA, která by měla uspokojit nejnáročnější uživatele.

Nová řada zahrnuje 7 typů kobotů s užitečným zatížením od tří do dvaceti kilogramů (3, 5, 7, 10, 12, 16 a 20 kg) a dosahem od 620 do 1700 mm pro různá průmyslová odvětví, jako jsou např. elektroniky, polovodičů, automotive, výroby pro obnovitelné zdroje energie, zpracování kovů, zdravotnictví, maloobchodu a další.

Roboty CRA pokrývající vysoké užitečné zatížení a scénáře velkých ploch, jsou schopné zvládat desítky přesných aplikací, jako je vybírání a umísťování, třídění, šroubování, kontrola, lepení, svařování, přeprava, leštění, paletizace apod.

Silák s citem pro bezpečnost

Nejvýkonnějším zástupcem řady CRA je nedávno představený (na Hannover Messe 2023) model Dobot CR20A, který je přímým konkurentem rovněž nedávno uvedeného kobota UR s 20kg nosností.

V řadě průmyslových odvětví a pro mnoho výrobních procesů (manipulace, montáž či paletizace), které zahrnují předměty vážící více než 10 kg, se tradiční průmyslové roboty nasazují problematicky a postrádají flexibilitu, lehké koboty zase nesplňují požadavky na užitečné zatížení a dosah.

Dobot CR20A, který je založený na technologické architektuře nové generace, nabízí řešení právě pro takovéto aplikace. Kromě vysokého výkonu i nosnosti (20 kg) nabízí široký pracovní rádius 1700 mm a opakovatelnost ±0,1 mm, takže je vhodný pro manipulaci s těžkými břemeny, velkými obrobky, pro balení a paletizaci, stejně jako pro svařování dlouhých linií.

Díky nové generaci technologické architektury a pokročilých dynamických algoritmů jsou zbytkové vibrace CR20A během vysokorychlostních zastávek sníženy o 50 %. Robot má zvýšenou spolehlivost a v paletizačních aplikacích (je kompatibilní s většinou standardních evropských a amerických palet s maximálními rozměry 1219 x 1219 mm) je schopen stohovat až 7 položek za minutu.

Ve výrobních aplikacích se může reálné zatížení robota změnit v důsledku úprav procesu, a aby se předešlo problémům způsobeným výraznými odchylkami hmotnosti, má CR20A funkci automatické detekce zátěže. Inovativní design se dvěma koncovými efektory umožňuje přímé připojení více EOT nástrojů a použití se širokou škálou příslušenství třetích stran. Rovněž předchází problému složitého zavádění kabelů, které může bránit pohybu robota.

Nová architektura zajistila vyšší účinnost: roboty CRA obsahují výkonné harmonické měniče a elektromagnetické brzdy spolu s aktualizovaným softwarem a přepracovaným uživatelským rozhraním. Ve srovnání se svými předchůdci nabízejí znatelné zvýšení výkonu a efektivnější a snadnější použití. Reduktory harmonického pohonu umožnily dosáhnout zkrácení doby cyklu o 25 %, o čtvrtinu je také menší i ovládací skříňka s volitelným krytím IP54. Dokáže odolat drsnému prostředí, což pomáhá snížit náklady na údržbu a zajišťuje i vysokou spolehlivost.

Stále bezpečnější

U celé nové rodiny robotů CRA bylo docíleno větší bezpečnosti. Například při výpadku proudu se během 18 ms automaticky aktivují elektromagnetické brzdy, aby omezily pád robotické paže na méně než 1 mm a účinně zabraňovaly poškození koncového nástroje. Roboty mají i vestavěné virtuální hranice, detekci užitečného zatížení v reálném čase a další funkce pro zajištění bezpečnosti pracovníků v okolí ramene.

Modely CRA s nosností 3, 5 a 10 kg jsou kompatibilní s technologií Dobot SafeSkin (bezpečná kůže) 2. generace, což je bezkontaktní předkolizní řešení schopné detekovat blížící se překážky do vzdálenosti 15 cm a zastavit rameno ještě před kolizí. Tím se účinně zvyšuje bezpečnost i efektivita spolupráce člověk-stroj.

Zcela nový operační software je uživatelsky přívětivější, podporuje grafické programování, skriptování a drag-to-teach pro přehrávání trajektorie. Je multiplatformní a funguje s osobními počítači, tablety i smartphony a dalšími zařízeními. Řada CRA podporuje komunikaci Modbus, Ethernet/IP a Profinet a bezproblémové připojení k PLC a dalším automatizačním systémům. Díky 24 dostupným I/O portům a přepínání PNP/NPN lze navíc rozšíření provádět snadněji.

Výrobce zdůrazňuje u rodiny CRA rovněž zvýšenou přesnost uchopování, na níž má výrazný podíl optimalizovaný řídicí algoritmus pro snížení vibrací, opakovatelnost až ±0,02 mm a přesnost trajektorie 0,2 až 0,4 mm.

Oko, kterému nic neujde

Dobot v Detroitu uvedl také chytrou kameru CRV500, která díky technologii 2,5D prostorové kompenzace umožňuje použití s kolaborativními roboty řady CRA a CR. Díky chytrému pohledu je možné přesně identifikovat horizontální úhel a sklon objektů pro přesné uchopení.

Inteligentní CRV500 lze nastavit pomocí softwaru pro řízení kobota bez dalšího vývoje pro snadné a rychlé nasazení. Využitím proprietární technologie prostorové kompenzace 2,5D je umožněno robotům uchopit nakloněné předměty s vyšší přesností a aplikovat různé scénáře automatizace založené na vidění.

Firma vyvinula i specializovaný software pro procesní balíčky, který zjednodušuje nasazení automatizace složitých procesů včetně šroubování, svařování a paletizace. Pomocí tohoto softwaru mohou uživatelé rychle nastavit automatizační procesy bez psaní řádku kódu.

Petr Kostolník Foto: Dobot

Nejvýkonnějším zástupcem řady CRA je nedávno představený model Dobot CR20A.
Nejvýkonnějším zástupcem řady CRA je nedávno představený model Dobot CR20A.
Vysokovýkonný design kloubu je založen na konceptu „vše v jednom“.
Design se dvěma koncovými efektory zajišťuje přímé připojení více EOT nástrojů.
Díky chytré kameře CRV500 s vlastním algoritmem je dosaženo velmi přesného uchopení.
Robotic journal