|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Kam jsem to jen dal?

2023/ 20.06.
Robot, který díky nové umělé paměti pomůže najít ztracené předměty, jako jsou léky, brýle nebo telefony, má usnadnit život chronickým zapomnětlivcům a lidem s demencí.

Výzkumníkům počítačového inženýrství na Univerzitě ve Waterloo se podařilo pomocí umělé inteligence vytvořit nový druh paměti, kterou ve spojení s algoritmem vyhledávání a rozlišování objektů naprogramovali mobilního manipulačního robota Fetch. Ten je vybaven kamerou pro vnímání okolí, aby detekoval konkrétní objekty v zorném poli a sledoval a uchovával paměťový protokol prostřednictvím uloženého videa. Výzkumníci věří, že doprovodný robot s vlastní epizodickou pamětí může v takových situacích účinně pomoci.

Robot rozlišující různé předměty zaznamenává čas i datum, kdy vstupují do jeho pohledu nebo ho opouštějí. Grafické rozhraní uživatelům umožní vybrat si objekty, které chtějí sledovat, a následně je vyhledat v aplikaci pro smartphony nebo v počítači, přičemž robot může uvést, kdy a kde je naposledy viděl. Testy ukázaly, že systém je vysoce přesný a pečovatelé ho mohou snadno použít.

Foto: University of Waterloo

Robotic journal