|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Navigační technologie s podporou AI

2023/ 20.06.
Do segmentu AMR se pustil další z významných dodavatelů robotiky, společnost ABB, která na veletrhu LogiMAT představila technologii Visual SLAM vyvinutou s curyšskou firmou Sevensense Robotics.

Technologie Visual Simultaneous Localization and Mapping (Visual SLAM), kterou ABB vybavila své autonomní mobilní roboty, kombinuje AI a 3D vidění k provádění funkcí určování polohy a mapování, a umožňuje AMR činit inteligentní navigační rozhodnutí v náročných prostředích na základě jejich okolí. Oproti jiným formám navigace, jako je magnetická páska, QR kódy či tradiční 2D SLAM, které ke svému fungování potřebují další infrastrukturu, nevyžaduje Visual SLAM žádné referenční body, jako jsou odrazky nebo značky, což šetří náklady. AMR s touto technologií nabízejí větší autonomii a fungují bezpečně v dynamických, lidmi využívaných prostředích – jejich přesné polohování je s přesností tří milimetrů.

Visual SLAM využívá kamery na AMR k vytvoření 3D mapy všech objektů v okolí v reálném čase, přičemž systém dokáže rozlišovat mezi pevnými navigačními referencemi, jako jsou podlahy, stěny a stropy, které je třeba přidat do mapy, a objekty, jako jsou lidé či vozidla, které se pohybují nebo mění svou pozici. Kamery detekují a sledují prvky v prostředí, což umožňuje AMR dynamicky se přizpůsobovat svému okolí a určit nejbezpečnější a nejefektivnější cestu k cíli. Ve srovnání s 2D SLAM vyžaduje Visual SLAM méně kalibrace a zkracuje dobu k zavedení nového AMR do stávající flotily i jeho uvedení do provozu.

Technologie SLAM, která je již nasazena v projektech automobilového průmyslu, má potenciál nahradit konvenční výrobní linky inteligentními modulárními výrobními buňkami obsluhovanými AMR.

Jan Přikryl Foto: ABB

Technologie Visual SLAM na autonomních mobilních robotech kombinuje AI a 3D vidění k inteligentnímu navigačnímu rozhodnutí na základě okolí.
Technologie Visual SLAM na autonomních mobilních robotech kombinuje AI a 3D vidění k inteligentnímu navigačnímu rozhodnutí na základě okolí.
Systém vytváří 3D mapy všech objektů v okolí v reálném čase.
Robotic journal