|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Nejen tanky, ale také roboty a drony

2023/ 20.06.
Armáda se posouvá ke stále modernějším zbraňovým systémům a sofistikované hi-tech. Tento trend byl zřetelně vidět i na nedávném mezinárodním veletrhu IDET, který proběhl od 24. do 26. května v Brně.

Letošní ročník bezpečnostních veletrhů (mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET, mezinárodní veletrh požární techniky a služeb PYROS a mezinárodní veletrh bezpečnostní techniky ISET) byl ve své dosavadní 30leté historii rekordní. Na výstavní ploše, která byla vyprodána dlouho dopředu před zahájením veletrhu, se prezentovalo 551 vystavujících firem z 29 států a veletrh navštívilo více než 30 tisíc odborných návštěvníků z několika desítek zemí.

V tomto roce uběhlo třicet let od vzniku České republiky, Armády ČR i prvního ročníku veletrhu IDET, a právě tuto historii připomínala expozice Ministerstva obrany a Armády ČR, která porovnáním techniky používané v 90. letech a dnes ukázala rychlý vývoj našich zbraní i techniky. V Brně se představila i elita mezinárodního zbrojního průmyslu, který je tradičně reprezentantem špičkových technologií a inovativních řešení.

Drony: fenomén doby

Kromě klasické vojenské techniky v podobě tanků, obrněných vozidel, vrtulníků či letadel (které byly prezentovány na modelech a simulátorech) a rozsáhlého arzenálu moderních střelných zbraní českých i zahraničních výrobců, byla podstatná část veletržních expozic věnována i fenoménu současnosti: dronům a robotickým systémům a také využití digitálních technologií včetně umělé inteligence (AI).

Tato technika se nyní dostává stále více do popředí zájmu všech armád, a to nejen díky svému nasazení ve vojenském konfliktu na Ukrajině, kde prokázala své schopnosti. Potěšitelné je, že právě v těchto vysoce aktuálních trendech rozhodně nezaostávají a mají co nabídnout i české firmy a vývojáři z technických univerzit. Řadu z nich bylo proto možné vidět i na IDETu, kde prezentovaly výsledky své práce.

Firma AgentFly Technologies, založená za účelem komercializace výsledků výzkumných projektů realizovaných na ČVUT v Praze, vyvíjí pokročilé robotické systémy využívající umělou inteligenci, zejména autonomní bezpilotní prostředky pro oblast bezpečnosti a průmyslových aplikací. Počáteční výzkum sponzorovaný americkou armádou byl zaměřen na simulaci bezpilotních systémů a letového provozu.

Nechyběla zvučná jména v oboru, jako Northrop Grumman. Lockheed Martin, BAE Systems či Saab, rozsáhlé expozice měly na IDETu také izraelské zbrojovky IAI (Israel Aerospace Industries) a Elbit Systems, jejichž portfolio zahrnuje jak špičkové bezpilotní prostředky, tak naopak i ochranu protivzdušného ohrožení. Podobně je tomu i v případě dalších z vystavovatelů na veletrhu, turecké společnosti Aselsan či dánské firmy Fortem Technologies, která představila „lovce dronů“ v podobě stíhací šestirotorové hexakoptéry Drone Hunter F700. Jde o plně autonomní, radarově naváděný bezpilotní stroj, který může operovat nejen samostatně, ale také ve skupině. Díky jeho výbavě, která může zahrnovat různé užitečné zatížení, je schopen zasahovat proti dronům prakticky všech velikostí. Protidronovou obranu prezentovala i rakouská Drone Passion zaměřující se na účinná řešení pro detekci a neutralizaci neautorizovaných dronů.

Česká firma LLP holding zase ukázala pozoruhodný lehký modulární dron Pholos II MK, který je schopný nést jak zbraňové, tak průzkumné systémy. Jde o zařízení z kategorie tzv. loitering munition – vyčkávacích zbraní, které se po detekci cíle na něj automaticky navedou. Lehký kompaktní dvourotorový dron má vertikální válcovitý trup s dvojicí nad sebou umístěných vrtulí, jejichž listy lze snadno sklopit do transportní polohy a během okamžiku připravit k akci. Navigace k cíli může probíhat dálkově prostřednictvím operátora, nebo být spuštěna v plně autonomním režimu, kdy dron nelze detekovat pomocí komunikace s operátorem, takže je prakticky až do okamžiku těsného přiblížení (mj. i díky svým malým rozměrům) prakticky nezjistitelný. A nálož o hmotnosti 1,5 kg, kterou nese, už je s možností vysoce přesného zásahu dostatečná i k vážnému poškození nebo zničení i obrněné techniky.

Slovenskou robotiku reprezentovala na IDETu i společnost UAVSAVE, která vyvíjí drony pro komerční a vědecké účely, jež mohou být použity pro různé úkoly, jako je např. letecká fotografie, mapování, inspekce objektů a mnoho dalších.

Pozemní systémy

K vidění byly kromě vzdušných bezpilotních dronů i neméně zajímavé pozemní robotické systémy. Státní podnik VOP CZ představil např. v premiéře nejnovější generaci modernizovaného průzkumného robota TAROS V4 6x6 se stálým pohonem všech kol. Platforma bezpilotních pozemních vozidel (UGV), vyvíjená pod označením TAktický RObotický Systém s českou firmou LPP a Univerzitou obrany v Brně, je víceúčelové bezosádkové vozidlo, které zvládne operace i v těch nejnáročnějších terénech. Je určena k podpoře mechanizovaných, průzkumných i speciálních jednotek. Chytrý strategický průzkumník uveze kromě různých zbraňových prvků, jako jsou třeba kulomety nebo raketomety, i transportní systémy, kamerové manipulátory, zobrazovací jednotky, radary nebo nosítka pro raněné. Byl vyvíjen, aby chránil lidské životy, které by se jinak při taktických operacích mohly ocitnout v ohrožení.

Dalším atraktivním projektem z řad pozemních robotů byl mobilní hasičský robot MRAZ 3 FFI slovenské firmy Mraz Robotics, určený k nasazení v rizikových a pro lidi nebezpečných oblastech. Hasičům pomáhá při snižování tepla, ochlazování tlakových nádrží, úplnému uhašení požáru nebo při zabraňování šíření jeho velkých ohnisek. Získal i čestné uznání za inovativní exponát v soutěži Zlatý IDET.

Trh s roboty rychle roste a drony se stávají stále populárnějšími pro použití v nejrůznějších oblastech. Kromě armádních aplikací nacházejí využití i v civilní sféře, např. v dopravě, logistice, zemědělství apod.

Vladimír Kaláb Foto: Petr Kostolník

Šestirotorový Drone Hunter F700 je plně autonomní a radarově naváděný lovec dronů.
Šestirotorový Drone Hunter F700 je plně autonomní a radarově naváděný lovec dronů.
Štíhlý stroj s dvojicí vertikálních rotorů je tzv. vyčkávací dron, který vyhledá a zaměří cíl, na který svrhne nesenou nálož.
Nepřehlédnutelnou část exponátů tvořily drony, které budou v budoucnu tvořit podstatnou část zbraňových systémů.
Dálkově ovládané roboty převezmou část průzkumných úkolů zajišťovaných dnes s vysokým rizikem lidmi.
Robotic journal