|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Nová lokomoce pro měkkou robotiku

2023/ 20.06.
Měkký robot, kterého vytvořili na Univerzitě v Severní Karolíně, je schopný pohybovat se dopředu, dozadu a procházet těsnými prostory. Poháněný je unikátním vzorem stříbrných nanodrátů využívajících teplo.

Inspirováni biomechanikou housenky, použili vědci nanovláknové ohřívače k ovládání zakřivení a pohybu, což umožnilo řídit robota skládajícího se ze dvou vrstev polymeru. Vystavením teplu vrstvy reagují odlišně, tzn., že spodní vrstva se smršťuje a vrchní roztahuje. Zapuštěná sada stříbrných nanodrátů do expandující vrstvy polymeru obsahuje místa, kde lze aplikovat větší nebo menší elektrický proud a řídit tak ohřev dané části nanovláknové mřížky.

Vědci tak mohli ovládat pohyb vpřed i vzad a ohýbání robota nahoru v kterémkoli bodě procesu, mj. i provést ho velmi nízkou mezerou, např. pod dveřmi. Čím více bylo použito proudu, tím rychleji se robot pohyboval.

Tento systém řízení pohybu měkkého robota je vysoce energeticky účinný a další kroky zahrnují jeho integraci se senzory nebo jinými technologiemi pro použití v různých aplikacích.

Foto: NC State University

Robotic journal