|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Přesné planetové převodovky pro rychlé roboty

2023/ 20.06.
Schaeffler na výstavě Automate v USA a nyní na veletrhu Automatica v Mnichově představuje pokročilá ložiska a senzory, vysoce přesné planetové převodovky a ozubená soukolí pracující s tenzní vlnou. Komponenty jsou určeny pro průmyslovou automatizaci i koboty.

Již několik desetiletí poskytuje Schaeffler komplexní řadu řešení pro průmyslovou robotiku založenou na konvenčních součástech ložisek a specializovaných produktech. Díky nedávné akvizici firmy Melior Motion a vývojem převodovky s tahovými vlnami a integrovaným systémem měření točivého momentu rozšiřuje svou nabídku pro sektor robotiky.

Patentovaná preciznost

K hlavním inovacím patří především nové planetové převodovky řady PSC s vysokou přesností, jak už napovídá jejich označení. PSC je akronymem pro spojení Precise – Silent – Constant. Tyto převodovky mají podle výrobce symbolizovat nejvyšší přesnost a nejnižší hladinu hluku dostupnou v tomto segmentu na trhu a také konstantní úroveň přesnosti během aplikačního období.

Zatímco tradiční převodovky vykazují torzní vůli, která se s opotřebením zvyšuje, převodovky PSC mají patentovaný ozubený systém, který snižuje torzní vůli na méně než 0,1 úhlové minuty. Tato extrémně malá hodnota by měla podle výrobce zůstávat konstantní po 20 000 hodin. Ozubení RT1 bez vůle je odolné proti opotřebení a s vynikající přesností polohy po celou dobu životnosti zařízení a se šroubovitou vstupní částí zajišťují výjimečně hladký chod.

Řada PSC tvoří planetové převodovky s přídavným šroubovým stupněm. Disponuje převodovými poměry planetového stupně mezi 9 a 20, převodovými poměry vstupního stupně od 3,4 do 15,7 a vnějšími průměry od 155 do 405 mm. Točivé momenty této řady se pohybují od 300 do 7000 Nm a zvláště vysoké úrovně torzní tuhosti je dosaženo čtyřmi nebo pěti planetami namontovanými na obou stranách.

Od aut po roboty

Schaeffler již mnoho let vyrábí převodovky s tahovými vlnami pro automobilový trh a nyní firma nabízí také dvě řady přesných převodů s touto technologií pro průmyslovou automatizaci a lehké robotické aplikace s vysokým točivým momentem až do 900 Nm. Řada RT2 je se standardním točivým momentem a řada RT1 s vysokým točivým momentem. Díky nízké hmotnosti a kompaktnímu designu jsou vhodné právě pro spolupracující roboty. K dispozici jsou i varianty v různých konfiguracích, např. verze s dutou hřídelí, verze pro přímou montáž na hřídel motoru, nebo jako uzavřená jednotka s těsněním.

Převodovka se senzory

V oblasti automatizace je schopnost měřit dynamické síly a krouticí momenty klíčová pro řízení kvality strojních procesů, jako je sledování robotického ramene. Výkonné přesné převody s tahovou vlnou RT1-T obsahují integrovanou mikroelektroniku, vestavěnou AI a vlastní senzorickou povrchovou úpravu Sensotect, která měří přímo v místě zatížení s nejvyšší citlivostí a přesností bez snížení mechanické tuhosti.

Převody s tenzní vlnou řady RT1 a RT2 obsahují dvouřadá jehlová ložiska s kosoúhlým stykem řady XZU, která poskytují až o 30 % vyšší tuhost naklánění a o 20 % nižší tření v porovnání se zkříženými válečkovými ložisky, která se obvykle používají v převodovkách.

S planetovými převodovkami PSC jako rozšířením převodů s tahovou vlnou řady RT1 a RT2 tak Schaeffler nabízí mimořádně přesnou řadu komponent pro roboty s užitečným zatížením od pouhých několika kilogramů až po typy s nosností více než 100 kg.

David Kostolník Foto: Schaeffler

Pro sektor robotiky vyvinul Schaeffler převodovky s tahovými vlnami a integrovaným systémem měření točivého momentu.
Pro sektor robotiky vyvinul Schaeffler převodovky s tahovými vlnami a integrovaným systémem měření točivého momentu.
Planetová převodovka PSC s tahovou vlnou řady RT1 a RT2 je určena pro roboty s různým užitečným zatížením.
Robotic journal