|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Pro roboty od Boty

2023/ 20.06.
Švýcarská společnost Bota Systems, zaměřená na víceosé senzory síly a momentu, uvedla na trh svůj dosud nejmenší senzor: MiniONE – miniaturní 6osý snímač síly a krouticího momentu pro zvýšení výkonu robotiky.

Roboty se stále častěji používají v nestrukturovanějších prostředích a jsou vyžadovány k provádění náročnějších úkolů a také ke spolupráci s lidmi, což vyžaduje citlivé senzory, které je upozorní na své okolí. Snímače silového točivého momentu měří sílu a krouticí moment ramena robota. Když jsou aplikovány na jeho povrch, mohou mu pomocí naměřených signálů při řízení zpětné vazby v reálném čase umožnit provádět náročné úkoly interakce, které byly dříve nemožné, jako je leštění složitých povrchů, robotická chirurgie, montáž jemných dílů s přísnou tolerancí nebo provádění interaktivních úkolů v otevřeném prostředí. Nejčastěji používaným senzorem tohoto typu je kompletní šestiosý senzor, který měří síly a krouticí momenty ve třech osách.

Nový šestiosý senzor MiniONE byl navržen pro vylepšení mikrorobotických systémů s hmatovou zpětnou vazbou, který se snadno instaluje mezi robotické rameno a téměř jakýkoli koncový nástroj (EOAT - End of arm tooling). S průměrem 30 mm, hloubkou 22,2 mm a hmotností pouhých 30 g je ideální např. pro lékařské aplikace, testování produktů a také pro přesné úkoly v mikromontáži. Dobře se hodí i jako snímač konců prstů pro ruce humanoidních robotů.

MiniONE nevyžaduje žádný externí hardware, to ho odlišuje od konkurenčních produktů, které potřebují adaptéry nebo rozhraní. Jeho plug and play design zahrnuje teplotní senzory a vestavěné filtry, což zjednodušuje programování i nastavení. Integrací elektroniky senzoru do stíněného pouzdra se podařilo zredukovat kabeláž, hmotnost, složitost i nejistoty měření. Systém s komunikačním rozhraním USB poskytuje signál s ultra nízkým šumem, vysokou citlivostí a vynikajícím driftovým výkonem.

Tento šestiosý snímač síly a točivého momentu (IP67) je kompatibilní se širokou škálou značek robotů, jako Mecademic, Nachi, Yaskawa, Rokae aj., stejně jako s chapadly od firem Robotiq, Shadow Robot a Schunk.

Jan Přikryl Foto: Bota Systems

Senzor poskytuje signál s ultra nízkým šumem, vysokou citlivostí a vynikajícím výkonem.
Robotic journal