|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Řada ERT připravená na budoucnost

2023/ 20.06.
Ploché výkonné rotační jednotky firmy SCHUNK byly rozšířeny o čtvrtou velikost a širší škálu variant. Rozhraní měřicího systému nyní zahrnuje také digitální rozhraní v reálném čase HIPERFACE DSL – důležitý průkopník pro komplexní digitální komunikaci.

Se svou řadou ERT nabízí SCHUNK rotační jednotky, které se vyznačují obzvláště plochým provedením a zároveň umožňují přesné, flexibilní a vysoce dynamické rotační pohyby. Jednotku lze použít jako otočný stůl pro komponenty, montážní skupiny a nástroje, ale také jako otočný modul pro portálová řešení, jako otočný indexovací stůl nebo jako vysoce přesný polohovací modul. Přímý pohon permanentně buzeným momentovým motorem zajišťuje přesné a vysoce dynamické pohyby. Absolutní snímač, který eliminuje potřebu referenčního běhu, zajišťuje přesnost opakování 0,01°.

Krátké doby odezvy a vysoké točivé momenty jsou další výhody, které nabízí řada ERT. Velký středový otvor umožňuje vedení kabelů, hadic, a dokonce i přípravu pro kameru. I při použití volitelné elektrické brzdy, která se ovládá přímo prostřednictvím řídicí jednotky, zůstává nízká celková výška (až o 40 % plošší než u srovnatelných jednotek) beze změny. Díky tomu jsou rotační jednotky řady ERT nejlepší volbou pro kompaktní montážní a manipulační aplikace.

Nové funkce ERT 100 pro širší použití

Čtvrtá velikost ERT 100, novinka s nominálním točivým momentem 16,7 Nm, uzavírá mezeru mezi zavedenými modely ERT, které byly dříve k dispozici ve velikostech 12, 50 a 300 s nominálním točivým momentem 1,5 Nm, 7,8 Nm a 32 Nm.

Současně firma SCHUNK dále rozšířila řadu rozhraní měřicích systémů tak, aby mohly být moduly ještě flexibilněji kombinovány s různými řídicími jednotkami pohonu. S rozhraními HIPERFACE a DRIVE-CLiQ se připojení provádí prostřednictvím dvou standardizovaných konektorů, zvlášť pro kabel motoru a enkodéru.

Jednou z nových funkcí je rozhraní snímače HIPERFACE DSL, které kombinuje všechny výhody digitálního rozhraní v reálném čase. Jako kompaktní technologie s jedním kabelem šetří náklady a snadno se implementuje – obrovské zvýšení efektivity a důležitý základ pro aplikace Průmyslu 4.0. Systém měření dráhy rotačního modulu ERT pracuje jako systém zpětné vazby motoru pro absolutní měření, v jednootáčkové verzi, s rozhraními HIPERFACE, HIPERFACE DSL a DRIVE-CLiQ.

Kromě elektrické přídržné brzdy nabízí SCHUNK na vyžádání volitelně vyšší třídu krytí IP54 a certifikaci UL podle amerických a kanadských předpisů. Rozsah možných aplikací je obrovský. Rozkládá se od sestavy bateriových článků a manipulace s vlásenkami až po stacionární použití jako rotační polohovací stůl. Další aplikace lze nalézt v elektronice, lékařské a laboratorní technice, farmaceutickém, kosmetickém a solárním průmyslu, stejně jako v optimalizovaných aplikacích pro instalaci a prostor ve strojírenství, v laserovém zpracování nebo při balicích procesech.

V neposlední řadě poskytuje SCHUNK svým zákazníkům digitální návrhový nástroj ERT pro přesný výpočet a návrh časů otáčení prostřednictvím stahování, čímž opět dokazuje, že je odborníkem na automatizaci, který poskytuje komplexní řešení.

Gabriela Prudilová Foto: SCHUNK

Po připojení k rotační jednotce ERT 50 a osovému systému firmy SCHUNK zachytí chapadlo SCHUNK bateriové články a umístí je přesně podle specifikací.
Po připojení k rotační jednotce ERT 50 a osovému systému firmy SCHUNK zachytí chapadlo SCHUNK bateriové články a umístí je přesně podle specifikací.
Robotic journal