|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Robotice dominovaly hlavně asijské firmy

2023/ 20.06.
Hannover Messe je stále více zaměřen na průmyslovou automatizaci, která je dnes neoddělitelným trendem moderní výroby a s ní související intralogistiky. Takže nechyběly ani roboty, které jsou jejím typickým atributem.

Robotika byla na veletrhu Hannover Messe, který se konal letos v dubnu, koncentrována zejména do hal 5 a 6, kde předváděli své novinky tradiční i noví hráči v oboru. Kromě robotů samotných se představila i řada jejich příslušenství, zejména EOT, jako jsou chapadla a nástroje od široké plejády výrobců.

Vzhledem k tomu, že na veletrhu byla nepřehlédnutelná rozsáhlá expanze čínských vystavovatelů, byla značná část nabídky robotické techniky vidět právě v jejich expozicích, a to zejména v segmentu AGV, AMR a kobotů. Zástupci evropské robotiky se předváděli méně početně, spíše v rámci výzkumných projektů. Ale i v jejich expozicích byla řada zajímavých novinek.

Výběr z evropské nabídky

Mezi nejrozsáhlejší expozice zástupců evropské robotiky patřila prezentace společnosti Stäubli, v níž firma představila svůj vstup do nové výkonnostní třídy v podobě řady TS2 SCARA. Tento čtyřosý robot s patentovanou technologií pohonu JCS řízený generickým ovladačem CS9, umožňuje ultrakrátké časy cyklů a vysokou opakovatelnost. Rychlý model TS2-100 má nosnost 8,4 kg s dosahem 1000 mm a také revoluční zapouzdřený design.

K tradičním vystavovatelům patří španělský Robotnik, který představil autonomního robota XL-GEN. Je zajímavý rozsáhlými konfiguračními možnostmi od verze s robotickými rameny či bez nich, se 7 nebo 6 DOF a dvou- nebo tříprstého chapadla a možností dvou verzí kinematické konfigurace.

Také francouzská Schneider-Electric představila nového kobota Lexium, jako součást holistické automatizační platformy Ecostruxure Machine zahrnující další roboty, transportní systémy, pohybové ovladače, pohony a jednotné softwarové řešení pro všechny fáze vývoje strojů.

Asijské premiéry

Firma Omron využila veletrh k premiérovému představení softwarové platformy Fleet Operations Workspace Core 3.0 pro posílení schopností svých AMR řady LD a HD. Platforma zvládne správu vozového parku, koordinaci inteligentních úkolů a rozvrhů nabíjení, aplikaci pokročilé navigace a řízení provozu a bezproblémovou integraci se systémy IT a OT, jako jsou MES, ERP a WMS. Dále předvedla nový ovladač Omron NX502 s pokročilým řízením informací a také flexibilní montážní systém s učením poháněným AI s využitím brýlí pro rozšířenou realitu, kdy se roboty mohou učit od lidí rozvíjet své dovednosti sledováním jejich pohybů rukou.

Yaskawa kromě řešení i³-Mechatronics nabídla technické řešení (podle firmy zatím jediné svého druhu) pro rekuperaci energie při brzdění svého robota Motoman s užitečným zatížením 50 kg. Robot je tak schopný přeměnit kinetickou energii na střídavý proud a vracet jej zpět do sítě. Dalších úspor bylo dosaženo automatickým vypínáním robotů během předvídatelných přestávek.

Roboty jsou už schopny přeměnit kinetickou energii svého pohybu na střídavý proud a vracet jej zpět do sítě.

Čínská společnost Youibot Robotics, která dosáhla četných úspěchů v oblasti autonomních vozidel (AGV) s vlastními algoritmy, představila v oficiální premiéře flotilu flexibilních mobilních robotů. Pekingská Aubp Robotics uvedla novou řadu i-Series s nosností od 3 do 20 kg pro různé průmyslové aplikace. V expozici šenženské Han's Robot se představil 6osý kobot Elfin pro automatizované linky nebo inteligentní mobilní robotický manipulátor STAR z vlastního vývoje.

Své koboty předvedl ve své velké expozici i šanghajský výrobce průmyslové automatizace JAKA Robotics. Kromě modelů pro uplatnění v průmyslové oblasti byl mezi jejími exponáty k vidění i pozoruhodný MiniCobo, malý levný robot s jednoduchým ovládáním a nízkou hlučností určený pro spotřebitelské, servisní, vzdělávací a další oblasti – včetně domácností.

Petr Kostolník Foto: Autor

Robotic journal