|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Robotický EELS pro Encelad

2023/ 20.06.
EELS v angličtině znamená úhoř, ale zároveň je to akronym pro unikátního robota vytvořeného vědci z Jet Propulsion Laboratory (JPL), americké vesmírné agentury NASA.

Úkolem extrémně přizpůsobitelného hadovitého robota, podobného mrštnému úhoři, bude autonomní průzkum oceánu pod ledovým povrchem jednoho ze Saturnových měsíců. Jeho cílem má být Enceladus, kde by teoreticky mohl existovat mimozemský život. Tuto naději podpořily i informace ze sondy Cassini, že voda tryskající zpod ledového příkrovu Enceladu obsahuje základní stavební kameny života – aminokyseliny.

Pět metrů dlouhý a 90 kg těžký EELS je unikátní nejen svým řešením, které mu umožňuje operovat i ve velmi stísněných prostorách, ale i tím, že by měl zvládnout nejrůznější prostředí od horského terénu a ledu přes sníh, skály až po vodu. Je vyroben ze soustavy identických segmentů obsahujících ovládací a pohonné mechanismy včetně výkonové a komunikační elektroniky.

EELS využívá první rotující pohonné jednotky, které fungují jako pásy, uchopovací mechanismy i vrtulové části pod vodou, což mu umožňuje stoupat průduchem, sklouznout do ústí gejzíru a skrz něj do hlubin oceánu. Bude schopný pronikat skrz úzké prostory, přičemž jeho design, připomínající flexibilní vrtnou soupravu, slouží i jako pohon.

Foto: JPL

Robotic journal