|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Roboty posílí newyorskou policii

2023/ 19.04.
Zástupci města New York představili tři nová high-tech policejní zařízení, která zahrnují také GPS sledovač kradených aut a budou zavedena způsobem, který je transparentní, konzistentní a vždy v úzké spolupráci s lidmi.

Prvního policejního robopsa, který se zapojil do služeb policejních jednotek, si New York pronajal už před dvěma a půl lety, ale nesetkal se s příliš dobrou odezvou. Vysloužil si mj. kritiku, že je „strašidelný a dystopický“, nicméně současný starosta Eric Adams, sám bývalý policista, řekl, že se nepodvolí tlaku proti robotickým psům a bude se snažit hledat to, co je pro město nejlepší.

„Nový, dálkově ovládaný 32kg robotický pes Digidog, bude od letošního léta nasazován v rizikových situacích, jako je zadržování rukojmích apod. Pokud máte zabarikádovaného podezřelého uvnitř budovy a je ozbrojen, tak místo, abyste tam poslali policii, pošlete Digidoga, který je nyní součástí sady používaných nástrojů,“ řekl starosta.


Foto: NYC

Ve stejné době bude od léta zařazen do služby v rámci sedmiměsíčního pilotního programu i autonomní bezpečnostní robot K5, obdoba systému, který se už několik let používá např. v nákupních centrech apod. V policejních barvách se s ním lze setkat např. v kalifornském Huntingtonu – patrolovat bude ovšem nejdříve společně s lidským „parťákem“. Třetím z prezentovaných technologických řešení je sledovací systém StarChase se zařízením GPS, které se připevní na ukradené auto, aby policisté mohli sledovat polohu vozidla. Pilotní program newyorského policejního oddělení pro používání systému potrvá 90 dnů.

Robotic journal