|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Sféričtí bojovníci proti katastrofám

2023/ 20.06.
Při zkoumání sférických robotů s kosterní strukturou a senzory, které by mohly na Marsu sbírat data, si Dr. Alice Agogino uvědomila, že její technologie může mít i pozemské uplatnění.

Roboty Tensegrity, vypadající jako kulovité kostry tyčí a elastických kabelů, jsou zajímavé hlavně schopností složit se do malého balíčku a odolat nárazu po dlouhém pádu. Díky konstrukci robota se náraz rozloží a rozptýlí sílu. Jeho senzory mohou shromažďovat data z míst požárů, havárií a dalších katastrof, aby pomohly záchranářům zhodnotit nebezpečí, jako je únik toxických plynů, a plánovat jejich postup.

Tyto nárazuvzdorné a přizpůsobitelné roboty, které jsou nyní vyráběny pro bezpečnostní složky, armádu a průmyslové použití, mohou pomoci zneškodnit bomby nebo monitorovat plynové a elektrické vedení či ledovec, který se chystá odlomit do oceánu.

Další aplikací je prevence lesních požárů, kdy by mohly monitorovat vysoce rizikové oblasti, a zajistit hašení menších požárů. Data, která shromažďují, mohou informovat hasiče při rozhodování.

Foto: Squishy Robotics

Robotic journal