|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Skákací hmyz pomůže robotům

2023/ 20.06.
Na základě mechaniky pohybu tzv. pružinového ocasu skákacího hmyzu sestrojili vědci unikátní malé skákací roboty, které se podobají jejich vzoru z živočišné říše.

Šlo o živočichy označované jako springtails – bezobratlý hmyz o velikosti zrnka písku s měkkým tělem se šesti nohama, který je schopný odskočit na desetinásobek své délky a hladce přistát na vodě. Ve vzduchu se pružinové ocasy zakřiví do tvaru U, který generuje aerodynamický točivý moment, přičemž toto samovzpřímení se děje pouhých 20 milisekund po skoku – rychleji, než to dokáže jakýkoli jiný bezkřídlý organismus. Živočich nejenže dokáže ocáskem upravit úhel svého skokového orgánu (furkuly), když vzlétne, ale také dosedne na trubicovitém přívěsku zvaném hydrofilní kolofor, který zadržuje vodu a přilne k povrchu, což mu umožňuje přistání.

Tým z Georgijského technologického institutu a univerzity Ajou v Jižní Koreji vytvořil matematický model fyziky zapojené do pohybů (včetně povrchového napětí, setrvačnosti, vztlaku, odporu, kapilární disipace a adhezních sil) a s využitím experimentálních modelů a dat z testů se skutečnými živočichy v aerodynamickém tunelu zkonstruoval malého aerodynamického skákacího robota se sníženým těžištěm. Tyto experimenty by mohly posunout vývoj v řadě oblastí ve strojírenství, včetně robotiky a aerodynamiky.

Foto: Je-sung Koh

Robotic journal