|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Univerzální humanoid s AI

2023/ 20.06.
Kanadská firma Sanctuary představila prototyp nového univerzálního pracovního humanoida Phoenix, který jako první na světě obsahuje inteligenci podobnou lidské.

Nový Phoenix GPR 6. generace je vysoký 170 cm, váží 70 kg a ve svých rukou s 20 stupni volnosti a haptickou technologií, která mu dodává alternativu dotyku, unese náklad až 25 kg.

Testy v prostředí obchodu robot (zatím na kolové platformě) zvládl správně 110 úkolů, jako vychystávání, balení, čištění, štítkování, etiketování, skládání apod. Každý úkol se robot učí prostřednictvím teleprezentace, kdy operátor s náhlavní soupravou VR je připojen k zařízení pro zachycení pohybu, vidí to, co robot svými kamerovými systémy, a „cítí“ prostřednictvím senzorů. Akce operátora řídí robota, zatímco systémy AI sledují, cítí a učí se. Když AI identifikuje vzorce pohybu, začne vytvářet repertoár akcí souvisejících s daným úkolem, až je připravena převzít daný úkol autonomně.

Humanoid funguje na kognitivní architektuře a softwarové platformě, která zahrnuje pilotované učení, Deep Learning a tzv. posilované učení. Využívá ale i fotorealistické a fyzikálně realistické simulace světa pro trénink a velké jazykové modely AI, takže by měla být schopna konverzovat jako ChatGPT a přijímat pokyny v přirozeném jazyce. Také mu umožňuje myslet a jednat, aby plnil úkoly jako člověk, včetně plánování.

Foto: Sanctuary

Robotic journal