|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Zabijáci patogenních infekcí

2023/ 20.06.
Infekce způsobené houbami představují velké zdravotní riziko kvůli značné rezistenci vůči soudobým, plošně působícím lékům.

Průlom by mohla znamenat práce vědců z Pensylvánské univerzity v boji proti plísňovým infekcím, kteří představili robotický systém schopný rychlé a cílené eliminace houbových patogenů.

Využili pokrok v katalytických nanočásticích, známých jako nanozymy, a vytvořili miniaturní robotické systémy, které by mohly přesně cílit a rychle ničit buňky hub. K ovládání tvaru a pohybů těchto mikrobotů využívají elektromagnetická pole.

Hlavní roli mají katalytické nanočástice oxidu železa – zvýšená katalytická aktivita umožňuje generovat přímo v místě infekce vysoké množství tzv. reaktivních forem kyslíku (volné kyslíkové radikály), což jsou sloučeniny, jako např. peroxid vodíku používaný jako dezinfekce, které snadno reagují s jinými molekulami v buňce a mj. i ničí biologickou vrstvu. Klíčovým prvkem těchto nanozymových sestav byl objev jejich silné přitažlivosti k buňkám hub. To umožňuje přesně cílenou akumulaci nanozymů pomocí mikrobotů tam, kde se patogenní houby vyskytují, a následně tvorbu reaktivních forem kyslíku, které je zahubí.

Foto: Min Jun Oh

Robotic journal