|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Zrozen k odrážení

2023/ 20.06.
Robotici z Arizonské stání univerzity (ASU) navrhli nafukovací dron schopný se bez problémů vyrovnat s kolizemi, jež mohou být pro běžné drony osudné.

Ptáci při přistávání narážejí do větví, ale jejich poddajné klouby a měkké tkáně absorbují sílu nárazu a pasivní uzamykací mechanismus v nohách jim umožňuje uchopit se a udržet na nepravidelných površích bez použití svalové energie.

Protože drony potřebují fyzicky interagovat se svým okolím, navrhl tým vědců z ASU, inspirovaný ptačím modelem, kvadrorotorový dron s nafukovacím rámem využívající tzv. hybridní bistabilní uchopovač na bázi tkaniny. Chapač má dva klidové stavy bez napájení (otevřený a zavřený) a jednoduše reaguje na dopad (přistání) zaklapnutím a bezpečným uchopením předmětů různých tvarů a velikostí. Jeho tuhost je nastavitelná, aby absorbovala neočekávané nárazy a zotavila se z nich. Nabízí i poddajnost nezbytnou pro dynamické manévry, jako je hřadování.

Dron nepotřebuje akční člen, který by poskytoval energii k držení. Prostě se zavře a zůstane tak, aniž by spotřebovával jakoukoli energii. V případě potřeby lze chapač pneumaticky zatáhnout a dron může vzlétnout. Tento druh kontaktně reaktivního, nepoháněného hřadování je důležitý pro dlouhodobé operace, kdy šetří energií.

Foto: ASU

Robotic journal